Az ECOFILT Mikrofilter
 

(részlet a belgrádi 2004 GAS konferencián publikált: A szállított-, tárolt és felhasznált gáz technológiai költségeinek minimalizálása Ecofilt Mikrofilterrel történő szűréssel c. cikkből)

Mit is takar ez a védjegy, illetve elnevezés?

Az
ECOFILT Mikrofilter egy gyertyás kaszkád szűrő konstrukció, rozsdamentes acélból készített szűrőgyertya. Kivitelét tekintve nagy szilárdságú, úgyhogy a megengedhető delta p érték több bar is lehet. A szűrőfelület a henger (gyertya) palástján helyezkedik el tekercselt kivitelben. A tekercselés egyrétegű, ezért a szűrő szabad felülete pontosan beállított, magas érték (akár 98 % is lehet!). A tekercselés miatt a rések alakja és mérete szintén nagy pontosságú, amely 95-98 % közé esik. Ennek köszönhetően a szűrőfelület elválasztása éles, jól meghatározott. Természetesen a tekercselő huzal is rozsdamentes acélból van.


Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy egy alacsony induló ellenállású, nagy terhelhetőségű robosztus kivitelű és hosszú élettartamú (10-15 év) gyertyás felületi szűrőbetétet alakítottunk ki.

A gyártási technológia lehetővé teszi azt is, hogy változatos nézetben és a szükséges alakjellemzőkkel bíró szűrőket állítsunk elő. Ezekkel a már meglévő (régi) szűrőházakban korábban alkalmazott gyertyák kiválthatók.
Lehetővé válik tehát a folyamatok szűrési paramétereinek módosítása változatlan külső megjelenés (helyigény) mellett. Ez alacsony beruházási költséget igér!


Előszűrő mikroszkóp alatt

Az előszűrő egy- vagy többrétegű lehet attól függöen, hogy a szűrési feladat mit kíván. Ezek az előszűrők (mélységi szűrők) megfelelő méretezés esetén magukba gyűjtik a kiszűrt szenyeződéseket. Ezzel rendkívül egyszerűvé teszik (és gyorssá) a karbantartást. Hiszen a legtöbb esetben ez a művelet az előszűrő cseréjéből áll.

Tapasztaltuk, hogy az előszűrők kimoshatók (megfelelő oldószerben) és újra használhatók. Akár többször is.
Természetsen ilyen kaszkádszűrők magas üzemi hőmérsékletre is készíthetők.
Megemlítjük, hogy az
ECOFILT Mikrofilterrel célra orientált módon tisztítható gáz, gőz, folyadék, emulzió, szuszpenzió stb. Talán az is lényeges körülmény, hogy e pontos, hosszú élettartamú, tervezhető karbantartású, magas hatásfokú szűrési megoldás illetve eszköz akár 2 µm-es szűrési finomságra is készíthető!

A kaszkádszűrőnk tisztítása több lehetőséget kínál. Ha a szűrendő anyag nem tartalmaz tapadós, ragadós komponenseket, a szűrő tisztítása rendkívül egyszerű.


Gáztároló szűrőegysége

Szűrőnk ellátható a működését ellenőrző műszerekkel (pl. áramlésmérő, nyomásmérő, delta p mérő, mennyiségmérő, sebbességmérő stb.)

A műszerek által mért értékek számítógépen rögzíthetők. Innen már csak egy lépés az, ha a folyamat automatizálást kíván. Az ECOFILT Mikrofilterrel ez is megvalósítható.aA szükséges műszerek adatai alapján a vezérlés a beállított értékek mellett akár PLC-vel is elvégezhető. A szűrési folyamat eseményeinek naplózását is elvégzi a PLC. Az archiválás, kiértékelés fáradtságos munkájában segítségünkre lehet az alkalmazott számítógép.aKészíthető intelligens, javító illetve tanuló program is.

Az ECOFILT Mikrofilterrel felépített szűrőberendezés vezérelhető, szabályozható, tisztítható akár számítógép vezérléssel (PLC-vel) is. Természzetesen az elektronika a meglévő folyamatban használt számítógépes rendszerhez illeszthető, azzal együttműködik.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az ECOFILT Mikrofilter egy az ipari folyamathoz alkalmazható, jól tervezhető, méretezhető, könnyen karbantartható, akár automatizálható kaszkádszűrő gyertyás kivitelben. Robosztus kialakítása, a felületi szűrő konstrukciója és rozsdamentes acél alapanyaga alkalmazhatóvá teszi mindazon helyeken, ahol:

- magas szűrési teljesítményű,
- nagypontosságú,
- hosszú szűrési idejű, (hosszú karbantartási ciklus, ami tervezhető)
- rendkívüli esemény esetén is biztonságosan működő,
- szigorú elválasztású,
- hosszú élettartamú,
- alacsony karbantartási költségű,
- automatizálható
szűrési illetve tisztítási folyamat fenntartására van szükség akár agresszív közegben (gőz-gáz, folyadék, vegyi anyagok, stb.) is.

Az ECOFILT Mikrofilter kitágítja, és méretezhetővé valamint kiszámíthatóvá teszi a mechanikai szűréssel - környezetterhelés növelése nélkül - végezhető tisztítási ipari és háztartási folyamatok alkalmazási határát, akár 2 µm-ig illetve az alatt is. Referenciáink Magyarországon és Szerbiában megtekinthetők.

szűréstechnika

 

   

 

© Marketinfo 1990-2019